Ako vybrať klimatizáciu do bytu alebo domu?

Ak nemáte dostatok informácií o jednotlivých parametroch klimatizácií, vyznať sa v bohatej ponuke môže byť ťažké. Pomôže vám v tom krátky prehľad v nasledujúcom článku.

Aký typ klimatizácie vybrať

Rozhodovanie o tom, ktorá klimatizácia bude pre vás najlepšia, začnite voľbou vhodného typu. K dispozícii sú nástenné, parapetné a kazetové klimatizácie. Každá z nich má iné vlastnosti a je vhodná na inštaláciu do konkrétnych podmienok.

Nástenná klimatizácia — najčastejšou voľbou do domácností sú nástenné klimatizácie. Umiestňujú sa na stenu dostatočne blízko stropu tak, aby nenarúšali obytný priestor v miestnosti. Vybrať si môžete aj z rôznych dizajnových prevedení.

Kazetová klimatizácia —montujú sa prevažne v obchodných prevádzkach alebo prevádzkach zameraných na služby. Ideálne sú do priestorov s vysokým stropom, do ktorého sa montujú.

Parapetné klimatizácie — ideálne riešenie do miestností, kde nie je možné inštalovať nástennú jednotku. Situujú sa pod okno.

Kazetová klimatizácia

Klimatizácie podľa počtu vnútorných jednotiek

Podľa toho, či potrebujete mať v interiéri jednu alebo viac jednotiek, rozlišujeme monosplit a multisplit klimatizácie. Pri oboch druhoch je vonkajšia klimatizačná jednotka iba jedna.

Multisplit klimatizácia je ideálne riešenie aj do veľkého domu, ktoré vám umožní chladiť viac miestností. Monosplit klimatizácia je vhodná do menšieho bytu alebo domu, kde stačí chladiť jednu miestnosť alebo sa dá dostatočne zabezpečiť prúdenie chladnejšieho vzduchu cez otvorené dvere. Viac na túto tému sa dočítate v článku Viete, čo je to monosplit a multisplit klimatizácia?

Ako vybrať klimatizáciu s ohľadom na výkon

Pri výbere klimatizácie do bytu alebo domu je jedným z najdôležitejších parametrov jej výkon. Určiť ho môžete na základe veľkosti miestnosti:

výkon klimatizácie = plocha v m2  x 100 W

Napríklad, ak máte miestnosť s podlahovou plochou 25 m2 budete potrebovať 2,5 kW chladiaceho výkonu.

Tento výpočet prezradí, aký výkon klimatizácie je potrebný v prípade bežných podmienok. Ak však máte veľké nezatienené okná alebo má miestnosť južnú až juhozápadnú orientáciu, potrebný bude vyšší výkon. Pri určovaní výkonu klimatizácie je potrebné počítať tiež s tepelným príspevkom používaných spotrebičov (chladnička, sušička bielizne, teplo z varenia a počítačov...).

Nástenná klimatizácia

Kam umiestniť klimatizáciu

Ak ste sa rozhodli pre monosplit klimatizáciu, najlepšie je ju inštalovať do miestnosti, kde trávite najviac času. Môže ňou byť obývačka, prípadne kuchyňa. Zvážiť môžete tiež inštaláciu do spálne, kde vám zabezpečí tepelnú pohodu počas celej noci.

Pri riešení otázky, kam umiestniť klimatizáciu v byte či dome, vezmite do úvahy aj orientáciu jednotlivých miestností. Menej teplo býva v miestnostiach obrátených na sever. Vhodnejšie bude preto situovať ju do priestorov orientovaných na juh, juhozápad až západ, kde je teplota počas dňa a večer najvyššia.  

Vhodné miesto v miestnosti

Keď vyberiete konkrétnu miestnosť, čaká na vás rozhodovanie, kde je v nej najlepšie miesto pre klimatizáciu. Myslite na to, aby nebola inštalovaná na mieste, odkiaľ vám bude studený vzduch fúkať priamo do tváre alebo na chrbát.

Energetická trieda

Klimatizácia patrí medzi zariadenia, ktoré budete používať denne. Preto je potrebné zvážiť aj spotrebu elektrickej energie. Aby ste neboli nepríjemne prekvapení vysokými účtami, vhodné je zvoliť klimatizácie v energetickej triede A+ až A+++.

Účinnosť klimatizácie

O účinnosti klimatizácie hovoria dva ukazovatele — SEER a SCOP. Informujú o účinnosti chladenia a ohrevu.

SEER — ukazovateľ účinnosti chladenia, ktorý hovorí o pomere chladiacej kapacity systému k spotrebe energie počas sezóny. Čím je vyšší, tým vyššiu účinnosť môžete očakávať.

SCOP — hovorí o účinnosti ohrevu počas vykurovacej sezóny. Vyšší SCOP znamená lepšiu účinnosť.

Tichá klimatizácia do bytu alebo domu

Hlučnosť klimatizácie

Moderné klimatizácie do bytu alebo domu sú vyrábané s dôrazom na komfort aj počas noci. Nájdete medzi nimi dokonca zariadenia s mimoriadne tichým chodom do 30 dB (šum padajúceho lístia), ktoré sú vhodné tiež do spálne.

Aké funkcie ponúkajú klimatizácie

Pri výbere klimatizácie vám pomôže aj to, aké doplnkové funkcie ponúkajú.

Možnosť vykurovania

Klimatizácia do bytu alebo domu je zariadenie, ktoré môže vzduch nielen ochladzovať. Jednou z vyhľadávaných funkcií je schopnosť vykurovania. V našej ponuke sú vám k dispozícii sú klimatizácie s funkciou kúrenia so schopnosťou vykurovania do – 15 °C a tepelné čerpadlá vzduch-vzduch, ktoré účinne vykurujú interiér až do teploty – 25 °C.

Ovládanie cez smartfón

Možnosť upraviť nastavenia klimatizácie z práce alebo počas návratu z dovolenky ponúkajú modely s ovládaním cez aplikáciu v mobile či notebooku. Samozrejmosťou je pritom diaľkové ovládanie bežným ovládačom.

Schopnosť zachytávať alergény, baktérie a vírusy

Ak od klimatizácie požadujte aj schopnosť prečistiť vzduch od baktérií, vírusov, plesní, peľu či iných nežiadúcich častíc, hľadajte model so špeciálnym filtrom.

Potrebujte sa poradiť pri výbere klimatizácie? Na vaše otázky vám radi odpovieme na niektorom z našich kontaktov.