Viete, čo je to monosplit a multisplit klimatizácia?

Pri výbere klimatizácie sa stretnete s viacerými pojmami. Jedným z označení je aj monosplit alebo multisplit klimatizácia. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Vonkajšia a vnútorná jednotka

Každá klimatizácia má svoju vonkajšiu a vnútornú jednotku. Vo vonkajšej jednotke sa nachádzajú kondenzátor a kompresor, vnútorná jednotka ochladzuje alebo ohrieva vzduch a vháňa ho do miestnosti. Navzájom ich spája potrubie. Označenie monosplit a multisplit závisí od toho, koľko vnútorných jednotiek je napojených na vonkajšiu jednotku. Pokiaľ je pripojená jedna vnútorná jednotka, jedná sa o monosplit, multisplit klimatizácia má pripojených viac vnútorných jednotiek.,

Vonkajšia a vnútorná jednotka klimatizacia

Kedy si vybrať monosplit klimatizáciu

Monosplit klimatizácia je vhodným riešením, ak potrebujete vychladiť len jednu miestnosť. Tento typ je vyhľadávaným najmä do garsóniek a menších bytov, kde postačí chladenie menšieho priestoru.

Kedy je pre vás vhodnejšia multisplit klimatizácia

Hľadáte riešenie na chladenie rodinného domu alebo bytu s viacerými izbami? Potom bude pre vás najlepšou voľbou multisplit klimatizácia. Tento typ dokáže vychladiť niekoľko miestností naraz. Multisplit klimatizácia bude pre vás ekonomicky viac výhodná, ako keby ste investovali do niekoľkých samostatných zariadení, nižšie budú aj vaše náklady na údržbu. Ušetríte tiež priestor a pre celú domácnosť budete mať len jednu vonkajšiu jednotku. Výhodou je, že multisplit klimatizácia vám umožní samostatné ovládanie každej vnútornej jednotky. V každej miestnosti si tak budete môcť regulovať chladenie podľa vašich preferencií.

monosplit a multisplit klimatizácia

Možná je aj postupná inštalácia

Neviete sa rozhodnúť, koľko vnútorných jednotiek využijete, či dve alebo tri? V takom prípade vám môže vyhovovať, napríklad, multisplit klíma s tromi prípojkami, ku ktorej najskôr pripojíte len dve vnútorné jednotky. Tretiu jednotku môžete pripojiť až neskôr, keď uvážite, že je naozaj potrebná.

Nielen chladenie, ale aj kúrenie

Klimatizácie Mitsubishi, AUXDaikin, ktoré nájdete aj v našej ponuke, môžete využívať nielen počas leta. Ak si vyberiete klimatizácie s funkciou kúrenia, poslúžia vám aj počas chladnejšieho obdobia roka. K dispozícii sú tiež klimatizácie hyperheating, ktoré dokážu vykurovať interiér až do -30 °C. Výhodou, ktorú iste oceníte, je aj to, že klimatizácia čistí vzduch. Integrované filtre dokážu zachytiť alergény, baktérie aj vírusy.