Výhody a nevýhody tepelných čerpadiel

Tepelné čerpadlá patria k zariadeniam, ktoré sú propagované pre ich úspornosť a minimalizovanie emisií. Preto sú tiež často preferovaným riešením pre novostavby a dajú sa inštalovať aj pri rekonštrukcii starších domov. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Tepelné čerpadlá šetria spotrebu energie

Hlavným dôvodom, prečo sa pri plánovaní stavby či rekonštrukcie rozhodnúť pre tepelné čerpadlo, sú nižšie náklady na energie. Tepelné čerpadlá, spravidla, využívajú 30 % elektriny a 70 % obnoviteľných zdrojov. V praxi to znamená, že zatiaľ čo spotrebujú len 1 kW elektrickej energie, vytvoria 3 – 4 kW tepla. Vzhľadom na tento pomer sa počiatočná investícia do kúpy a inštalácie tepelného čerpadla časom vráti v podobe nižších prevádzkových nákladov domu.

Tepelné čerpadlo

Možnosť kombinácie s fotovoltikou

Tepelné čerpadlo nemusí byť jediným zariadením, ktoré využíva obnoviteľné zdroje. Môžete sa rozhodnúť tiež pre inštaláciu fotovoltiky alebo solárnych panelov. Vďaka tomu bude šetrenie ešte výraznejšie a vaše účty na energie ešte nižšie.

Ekologické riešenie nielen pre domácnosti

Ďalšou výhodou je nižší negatívny vplyv budovy na prírodu. Tepelné čerpadlá odoberajú značnú časť energie z obnoviteľných zdrojov. Nižšia spotreba elektriny znamená zároveň menej emisií. Záťaž na životné prostredie je preto v porovnaní s bežným spôsobmi vykurovania a ohrevu vody oveľa nižšia.

Štátna dotácia pre domácnosti

Výšku investície do tepelného čerpadla môže v prípade, že spĺňate podmienky na jej získanie, znížiť štátna dotácia Zelená domácnostiam. Dotácia podporuje inštaláciu malých zariadení v domácnostiach, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie. Medzi podporované zariadenia patria okrem tepelných čerpadiel tiež fotovoltické panely, slnečné kolektory, veterné turbíny a kotly na spaľovanie biomasy vo forme peliet. Dotácia sa dá využiť na zariadenie na výrobu elektriny s výkonom do 10,8 kW a zariadenie na výrobu tepla maximálne do výkonu 1 MW. Viac sa dozviete v našom článku Dotácia Zelená domácnostiam na tepelné čerpadlá.

 

Vyššia hodnota nehnuteľnosti

Využívanie obnoviteľných zdrojov, ktoré minimalizuje náklady na získavanie tepla, zvyšuje aj hodnotu nehnuteľnosti. Zvýši sa tiež jej konkurencieschopnosť v ponuke nehnuteľností v prípade, že budete chcieť budovu predať. 

Riešenie vykurovania aj ohrevu vody

Tepelné čerpadlo vám bude vyhovovať aj v tom prípade, ak hľadáte komplexné riešenie vykurovania a ohrevu teplej vody. Vhodné je pre rodinné domy aj byty. Tieto zariadenia sú navrhované tak, aby dokázali pokryť tiež potrebu chladenia.

Ovládanie na diaľku

V moderných domácnostiach sa využíva čoraz viac smart zariadení, ktoré sa dajú ovládať na diaľku. Tepelné čerpadlá nezaostávajú ani v tomto ohľade. Mnohí výrobcovia ponúkajú možnosť ovládania prostredníctvom aplikácie v smartfóne. Nastavenia čerpadla tak môžete mať neustále pod kontrolou, aj keď sa práve nebudete nachádzať doma.

Aké sú nevýhody tepelných čerpadiel

S inštaláciou tepelného čerpadla sú spojené tiež nevýhody, ktoré by ste mali pred jeho kúpou zvážiť:

Vyššie počiatočné náklady

Pri inštalácii zariadenia musíte počítať s vyššími počiatočnými nákladmi, ktoré tvoria cena zariadenia a cena za montáž. Ich výšku môže znížiť dotácia Zelená domácnostiam.

Výber čerpadla vyžaduje prieskum

Pred tým, ako sa rozhodnete, ktorý typ čerpadla bude pre vás najvhodnejší, bude potrebné stráviť čas prieskumom. Na jeho základe sa budete môcť rozhodnúť, ktoré riešenie bude najlepšie vyhovovať vašim podmienkam. Potrebná bude tiež odborná inštalácia.

Náročnejšia inštalácia

Montáž tepelného čerpadla vyžaduje čas a odbornosť. Preto je potrebné, aby bola vykonaná profesionálmi. V prípade staršej nehnuteľnosti je potrebné počítať aj s potrebou zateplenia, aby sa vám investícia oplatila.